Onkruid

Wat is onkruid?

Dat is een vraag die wij als hoveniers vaak te horen krijgen. Enerzijds van mensen die het even zeker willen weten, anderzijds van mensen die echt geen flauw idee hebben. Onze uitleg is heel simpel: de planten die je niet in jouw tuin wilt hebben, díe noemen we onkruid. De term onkruid komt namelijk voort uit de woorden 'ongewenst kruid' en daarmee is dus het in feite een mening. Want welke plant ongewenst is, verschilt per tuinliefhebber en zelfs per plek in de tuin.

Een voorbeeld. Stel, je woont in een bosrijk gebied. Je hebt in jouw tuin een stukje bos met struiken eronder, een paar plantenborders in de zon en een gazon. En overal in de tuin groeit zevenblad. Nu vind je het niet zo heel erg dat er zevenblad onder de bomen en struiken in het bos groeit, want veel vaste planten heb je daar niet staan en dan is de bodem toch bedekt om andere ongewenste planten weg te houden. Het zevenblad dat in het gazon opkomt, gaat wel kapot met grasmaaien. Maar je vindt het een ramp dat het zevenblad in de plantenborders groeit. Daar pluk je het dan ook fanatiek weg, want daar is het zevenblad zèèr ongewenst. En iedere dag dat je de buurvrouw in de tuin bezig ziet, is zij druk bezig het zevenblad compleet weg te plukken uit de hele tuin, ook onder de bomen. Omdat zij het een vreselijk onkruid vindt, dat geen enkele plek in haar tuin verdient.

Zoals in dit bovenstaande voorbeeld, bestaan er meer planten die gedeeltelijk welkom zijn bij de ene persoon en compleet ongewenst bij een ander persoon. En je hoeft de planten niet allemaal bij naam te kennen om te beslissen dat je ze niet in de tuin wilt, om wat voor reden dan ook. Wij kunnen je daarbij adviseren, helpen een opstart te maken of het je helemaal uit handen nemen.

Onkruid in (half)verharding

Ongewenste planten groeien niet alleen in de borders en het gazon, maar ook tussen bestrating en in grind. Volledig voorkomen dat hier planten gaan groeien lukt niet, zelfs worteldoek is geen oplosssing. De meeste onkruiden worden als zaadje door de wind meegevoerd en afgezet. Bijhouden is dan ook de beste oplossing.

Onze methode om van onkruid tussen bestrating en grind af te komen, is branden met een gasbrander. Dit doen we maandelijks om de in de tussentijd opgekomen onkruidplantjes ook kwijt te raken. Voor grote onkruidplanten werkt branden niet, dus die plukken we weg.

Door de wind en schoonvegen van de bestrating, kan er op den duur in de voegen van de bestrating steeds meer rijke grond komen te liggen, waardoor onkruiden sneller en groter terugkeren. Als dat het geval is in jouw tuin, raden wij aan om alle voegen schoon te krabben of uit te spuiten en nieuw brekerszand in de voegen te vegen. In dit zand hebben de onkruiden te weinig voedingsstoffen om te groeien en jouw bestrating ziet er weer als nieuw uit!