Anja's moestuin - Terugblik - deel 2

8 januari 2015

Begin januari... tijd voor een terugblik op een mooi en bijzonder tuinjaar. Een jaar waarin ik experimenteerde met kokosvezel, met verschillende soorten aardappelen en het jaar waarin ik meedeed aan de tomatentest van Velt. Ook ruilde ik zaden, zaaide ik voor het eerst witlof, snijbiet, romanesco, rode spruiten en nog veel meer! Een terugblik in twee delen. Vandaag: deel 2!

Met mijn tomatenzaden probeerde ik dit jaar het verschil uit tussen potgrond en kokosvezel. Het kiemen ging prima, en ook tot een week of drie na het ontkiemen was er geen verschil te zien, maar daarna werd het steeds duidelijker: de plantjes in de kokosvezel bleven achter. Ze groeiden minder hard, werden minder stevig dan de andere planten en leken ook wat minder van kleur: wat bleker, geliger dan de planten in potgrond. Bij het selecteren van plantjes om uiteindelijk in de volle grond te zetten, kwam ik voor alle tomatensoorten uit op een in potgrond gezaaid plantje. Duidelijk dus: geen kokosvezel meer voor mij. Ik blijf mijn ogen en oren open houden, op zoek naar een alternatief voor de milieubelastende potgrond.

Ook voor wat betreft de tomaten zelf deed ik mee aan een test: de tomatentest van Velt. Ik schreef daar al eerder over in dit tuinblog. Voor Velt zaaide ik de Black Pear. Volgens de beschrijving zou dit een donkere, bijna zwarte, peervormige tomatenvariëteit zijn, met vruchtjes tussen de 3 en 5 cm. Dit klopte allemaal wel, behalve het formaat van de vruchten: ze werden namelijk zo groot als vleestomaten. En waar de aardappelen vroeg last hadden van phytophtora, hadden de tomaten dit ook. Door de vele regen in de zomer sloeg deze ziekte snel om zich heen, waardoor de Black Pear geen kans kreeg om black te worden en het groene stadium nooit ontgroeid is. Volgend jaar beter!

Omdat na de eerste nachtvorst volop boerenkool kan worden geoogst, wil ik tot slot dit fijne boerenkoolrecept met jullie delen. Zie het als een leuke snack, na alle oliebollen en champagne.

Boerenkoolchips:
Oogst een stuk of acht mooie bladen van boerenkool. Was ze goed en ris het blad van de dikke nerven af. Spreid uit over een bakplaat (eventueel bedekt met bakpapier) en sprenkel hierover wat olijfolie. Kneed met je handen de olijfolie door de boerenkool zodat alle kool goed bedekt is met een dun laagje olie. Bestrooi met zout en plaats in de heteluchtoven op ongeveer 100 graden. Na een half uurtje even testen of alles knapperig is, zo niet dan nog een kwartiertje langer.
Eet smakelijk!